Helsingin kaupunginmuseon kokoelmakeskus kätkee sisäänsä kaupungin elävää historiaa vuosisatojen ajalta. Aiemmin hajallaan sijainneet Helsingin kaupunginmuseon kokoelmasäilytystilat sijaitsevat nyt keskitetysti Vantaalla. Tiloissa säilytetään yhteensä satoja tuhansia erilaisia kokoelmaan kuuluvia objekteja.
– Tosin meidän tapauksessamme kuutiometri on relevantimpi mittayksikkö. Meillä on kuitenkin säilytyksessä hyvinkin erilaisiin kokoluokkiin kuuluvaa esineistöä aina rintapieleen kiinnitettävistä vappukukista raitiovaunuihin, huomauttaa intendentti Elina Kallio.
Kokoelmassa suurimmin ovat edustettuina ne sektorit, jotka vievät suuren osan kaupungin budjetistakin. Säilytyksessä on siis paljon esimerkiksi julkiseen liikenteeseen, kouluihin ja päiväkoteihin sekä sairaanhoitoon liittyvää esineistöä.
– Tietenkään emme voi ottaa jokaista esimerkkiä kokoelmaan. Esimerkiksi vanhan sairaalan sängyistä valitsemme ennemmin yhden mallin, joka on ollut käytössä useissa Helsingin sairaaloissa, Elina Kallio kertoo.
Lahjoitustarjouksia tulee museolle paljon, mutta kaikki tavara ei luonnollisesti löydä tietään kokoelmakeskuksen hyllyille. Takavuosina uutta tavaraa saapui jopa viikoittain, mutta tahti on nykyään huomattavasti verkkaisempi.
Epäsäännöllisen muotoista säilytettävää
Kokoelmakeskuksen esineistössä jokainen objekti on uniikki, eikä museokokoelman kuulu standardinmukaista ollakaan. Tämä tuo kuitenkin oman logistisen haasteensa säilytykseen. Haastavin vaihe on samaan aikaan yhteen näyttelyyn menevän ja toisesta palautuvan tavaran järjestely.
Pyrkimys on, että jokaisella esineellä olisi oma lavapaikkansa, mutta tähän tilanteeseen ei aina päästä. Esimerkiksi kaikki 1800-luvun Biedermeier-tyylisuunnan kaapit ovat keskenään erikorkuisia, mikä hankaloittaa niiden sijoittamista keskitetysti samalle hyllylle.
– Toki olemme sijoittaneet saman ryhmän esineistöä yhteen mikäli vain mahdollista, ja esimerkiksi erilaisia valaisimia löytyy kyllä samalta lavalta. Esineet ovat kuitenkin aina sen verran erilaisia, että ei kokonaisuutta saa koskaan Ikean varastolta näyttämään, Elina Kallio naurahtaa.
Säilytystilat ovat huolellisesti olosuhdesäädeltyjä. Myös erikoistiloja löytyy sellaisille esineille, joiden säilytys edellyttää esimerkiksi normaalista poikkeavaa lämpötilaa tai kosteusprosenttia. Tosin kompromissejakin joudutaan arjessa tekemään.
– Vanha Singerin ompelukone on hyvä esimerkki tästä: puinen pöytäosa kaipaisi suurempaa ilmankosteutta kuin metalli, mutta eihän konetta tietenkään purkamaankaan voi lähteä, selvittää Elina Kallio.
Esineitä kunnioittavia kiinnitysratkaisuja
Esineet on suojattu lakanoilla valolta ja pölyltä ja kiinnitetty puisilla tukirakenteilla ja tekstiilinauhalla lavaan. Museomestarina toimiva Ville Heinonen on koulutukseltaan puuseppä ja se myös näkyy taidokkaissa rakennelmissa. Muuttovaiheessa tiloihin suunniteltiinkin verstas, jossa voidaan valmistaa yksilölliset tukikehikot kullekin esineelle.
– Verstaassa on helppo ja nopea valmistaa itse kulloinkin tarvittava mittatilausratkaisu, Ville Heinonen nyökkää.
Kokoelmakeskuksen periaatteen mukaan esinettä tulee säilyttää siinä asennossa, jossa se on tehty käytettäväksikin. Esimerkiksi iäkäs seinäpeili, joka voi olla kaksi tai kolmekin metriä korkea, olisi helppo laittaa vain lavan päälle makaamaan. Sitä ei ole kuitenkaan tehty säilytettäväksi siinä asennossa, eikä rakenne siksi välttämättä kestä muuta kuin pystyasentoa.
– Pystylaatikkoa on kuitenkin hankala käsitellä eikä se mahdu autoonkaan. Päädyin siksi suunnittelemaan peileille kehikot, jotka suojaavat peiliä, mutta mahdollistavat myös esineen siirtämisen, Ville Heinonen kertoo yhdestä ratkaisusta.
Investoinnin matematiikkaa
Helsingin kaupunginmuseo on tehnyt yhteistyötä Intologin kanssa pitkästi yli vuosikymmenen ajan ja pulmallisiinkin tilanteisiin on aina onnistuttu löytämään sopivat ratkaisut. Intolog Helsinki oli mukana kokoelmakeskuksen tilojen suunnittelussa alusta alkaen ja auttoi muun muassa laskemaan investointien kustannuksia.
Suunnitteluvaiheessa kokoelmakeskuksen säilytysratkaisuksi valikoitui Movo-siirtyhylly. Investointia suunnitellessa vaakakupissa painoi hyllystön tuoma hyöty pitkällä aikavälillä.
– Meillä on pitkä perspektiivi kaikissa päätöksissä ja olemme laskeneet tämänkin investoinnin 30:lle vuodelle. Kaikki virastot eivät välttämättä mieti logistiikan hankintoja aivan yhtä pitkälle. Toisaalta säilyttäminen on meille ydintoimintaa, Ville Heinonen toteaa.
Suunnitteluvaiheessa Intologilaisten käyminen paikan päällä oli olennaisen tärkeää. Projektissa tarvittiin todellista hands-on-asennetta teoreettisen ajattelun lisäksi.
– Halusimme esimerkiksi hyllyn nimenomaan metrin päähän seinästä. Jotkut objetit on pakko pitää lattialla, sillä muuten ne tulevat niin paljon lavalta yli. Tai sitten toiset esineet pitää saada pystyyn, ja silloin metrin väli hyllyn ja seinän välissä antaa meille tarvittavan pelivaran, Ville Heinonen kuvailee.
Kastenin legopalikat
Movo-hyllystö on Heinosen ja Kallion mukaan hyvä ratkaisu kokoelmakeskuksille sillä oletuksella, että kokoelma on riittävän suuri. Kyseessä on kuitenkin iso investointi.
– Kymmenen vuoden aikana on tullut nähtyä ja opittu, mihin raha kannattaa käyttää. Ehdottomasti kannattaa selvittää, kenen valmistajan tuotteita on jo aiemmin hankittu. Meillä vanhimmat Kastenin hyllylevyt ovat 70-luvulta ja edelleen käytössä. Kun käytetyt legopalikat ovat yhteensopivia ja tarvittaessa jatkettavia, kokonaisuudesta tulee joustavampi ja rahaa säästyy, huomauttaa Elina Kallio.
Movo-siirtohyllyjärjestelmä otettiin käyttöön loppuvuonna 2015. Yhtenä Movo-hyllyn etuna oli sen suuri kantavuus. Hyllyn on kestettävä myös raskaat esineet, kuten kaakeliuunit. Rakennuksessa lattian kantavuus osoittautui kuitenkin haasteeksi Movon asentamiselle, ja kiskotusta varten jouduttiin lattiaan tekemään isot vahvistustyöt.
Lattioiden rakentaminen alkoi jo saman vuoden keväällä. Lattia jyrsittiin auki kiskojen kohdalta ja vahvistettiin raudoituksin, jotta se kestäisi hyllyn ja esineistön painon.
– Olemassaolevaan tilaan on aina haastavaa tehdä luotisuoraa lattiaa. Perusteellisesti tehty pohjatyö varmistaa kuitenkin vakaan hyllystön. Aiemmissa säilytystiloissa opettelimme suunnittelua ja testasimme lattiapinnoitteitakin tulevaisuutta ja tätä pysyvää tilaa silmällä pitäen, Elina Kallio kertaa.